Водата в Костинброд негодна за пиене до понеделник
Водата в Костинброд негодна за пиене до понеделник / снимка: sxc.hu
Водата в Костинброд негодна за пиене до понеделник
59406
Водата в Костинброд негодна за пиене до понеделник
  • Водата в Костинброд негодна за пиене до понеделник

До понеделник жителите на Костинброд да не пият вода от чешмите и да не я използват за готвене. Да ограничат ползването й само за битови нужди, призова в „Дарик кафе" кметът на Костинброд Милен Димитров.

При ремонт на локално парно в къща на ул. „Калоян" преди два дни е станала авария. В резултат на допусната грешка при ремонта във водопреносната мрежа е попаднало специфично токсично вещество - топлоносител, което се използва в подобни инсталации, обясни кметът на града.

По димите му аварията е ограничена: „Тръбопроводът се промива вече два дни. Това е водоразтворим топлоносител и водопроводът ще бъде промит. Тъй като цялата ВиК мрежа на територията на Костинброд е свързана и не искаме да поемем гаранция, че в целия Костинброд водата е годна, затова препоръчваме на жителите на града до понеделник да ограничат ползването на вода. Водата категорично не трябва да се използва за пиене и за готвене, но може да се използва за миене".

Милен Димитров добави, че вече са готови първите резултати и анализи от водата: „Химическите показатели показват, че водата е в норми. Очакваме да излязат биологичните показатели, които ще са готови в понеделник. Дотогава остава в сила препоръката да не се използва за пиене водата".

Кметът на Костинброд каза още, че благодарение на бързата реакция на гражданите, които сигнализира за проблема, и своевременната намеса на полицията, които информирали населението, няма пострадали хора след инцидента.