Влиза в сила новият Семеен кодекс
Влиза в сила новият Семеен кодекс / cнимкa: sxc.hu
Влиза в сила новият Семеен кодекс
22119
Влиза в сила новият Семеен кодекс
  • Влиза в сила новият Семеен кодекс

Новият Семеен кодекс влиза в сила днес. За първи път в него се дава възможност съпрузите да изберат между три различни режима за уреждане на имуществените си отношения. Избраният режим може да бъде променян по време на брака. Изборът на съпрузите и всяка промяна в режима ще бъдат отбелязани в специален регистър в Агенцията по вписванията. Там обаче няма да фигурират данни за браковете, сключени преди 1 октомври, освен ако съпрузите не пожелаят да променят режима за уреждане на имуществото си. Удостоверение за избрания режим ще бъде представяно при нотариус при изповядване на сделка.

Първата възможност за уреждане на семейното имущество действаше и при предишния закон - придобитото имущество по време на брака е и на двамата съпрузи. Втората възможност е всеки от съпрузите да запази това, което е купил, при евентуална раздяла, а третата - брачен договор.
 
Банковите сметки и влоговете ще остават лична собственост. Третата възможност, брачният договор, също така няма да урежда интимни или други неимуществени отношения. В него ще бъде записано само „къщата е на единия, вилата на другия, обзавеждането се разделя по еди-какъв си начин".

С новия закон се улеснява и процедурата по осиновяване на дете. Ако родителите не потърсят детето си шест месеца от социалния дом без основателна причина, осиновяването ще може да стане без тяхно съгласие. Ще се разрешава осиновяване без съгласие на родителя и в случаите, когато той трайно не полага грижи за детето, не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин.