Властта призова опозицията да спре приказките за предсрочни избори
Властта призова опозицията да спре приказките за предсрочни избори / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В началото на новата пленарна сесия на парламента, управляващите призоваха опозицията към сдържаност по въпроса за предсрочни парламентарни избори, защото не съществували предпоставки за провеждането им. От десницата обвиниха левицата, НДСВ и ДПС в липса на готовност за посрещане на предизвикателствата в управлението през новата година.

В изявление от името на парламентарната група на Коалиция за България за новия политически сезон, председателят й Михаил Миков заяви, че опитите за дестабилизация на 40-то народна събрание и предизвикване на предсрочни парламентарни избори, без ясни политически алтернативи, са вредни за България. Той се обърна към „тези, които мечтаят за измислена революция и искат да получат като подарък властта”, с това, че ключовите думи за левицата през новия сезон ще бъдат стабилност, отговорност и правова държава.

Същото увери и заместник – председателят на ДПС Лютви Местан. Той призова за сдържаност в говоренето за предсрочни парламентарни избори, тъй като не били на лице необходимите предпоставки, изчерпване на мнозинството и наличие на реална алтернатива.

Според Местан на евровота и на местните избори резултатът на партиите от управляващата коалиция е бил по-висок от този на ГЕРБ, което по думите му не означава предсрочен вот.

Председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов увери, че жълтите ще се стремят към успешно завършване на мандата на управлението.

Лидерът на ДСБ Иван Костов беше изненадан от акцента предсрочни избори в изказванията на управляващите. Очаквах да говорят за управлението на страната, а не чухме нищо такова, заяви той. Сред приоритетите за ДСБ за следващата година Костов открои изпращането на БСП, ДПС и НДСВ в опозиция и пълна ревизия на управленските им дела.

Лидерът на Атака Волен Сидеров призна, че никоя от партиите в опозиция няма ресурс да спечели сама евентуален предсрочен вот. Той призова да се изготви Национален план за спасение на страната. Сидеров се обърна към присъстващия в залата министър-председател Сергей Станишев още днес да обяви оставката на кабинета.

Няма интерес от предсрочни парламентарни избори, защото няма икономически и политически предпоставки за тях, заяви страна министър председателят.