коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Изработването на ваксина ще отнеме повече от година и половина, смята тя
Пикът на коронавируса у нас ще дойде най-рано след месец - в началото на май. Това заяви проф. Радка Аргирова в ефира на NOVA.

"Мисля, че пикът ще дойде в първите дни на месец май. Това ще зависи от темпа на новооткрити дневно", каза вирусологът. Тя обаче препоръча разходки на открито из парковете, но при спазване на дистанцията. По думите ѝ това вдига имунитета. "Разходки в паркове, градини, разбира се, че е добре. Въпросът е да се спазва разстоянието, за да не се улеснява вирусът", коментира тя.

„Предполагам, че тестовете, които се продават в интернет от анонимни търговци, имитират един от бързите, който се прави с взимане на кръв от пръстта. Там резултатът излиза до 5 минути. Цялата работа не е в извършването на теста, а в неговата интерпретация. Този тест изследва и потвърждава наличие на антитела. На тях им трябва време, за да се образуват. Поне 6-7 дни са нужни. На бързите тестове за коронавирус можем да се доверяваме с „известна уговорка за интерпретация“, смята Аргирова.


Експертът посочи, че изработването на ваксина и пускането ѝ в пазара ще отнеме повече от година и половина. Причината е, че тя трябва да мине през редица клинични изпитания, трябва да се дава и на здрави хора, поради което нейната ефективност трябва да бъде гарантирана.

По думите ѝ все още е рано да се каже дали хлониновите препарати лекуват пациентите с COVID-19.
NOVA