/ iStock/Getty Images
Виртуалната приемна в Министерството на земеделието, която министър Иван Иванов обяви като една от крачките за прозрачност в работата на ведомството и отвореност към проблемите на българските земеделци, вече работи, съобщиха от ведомството.

В първата виртуална среща участваха трима ръководители на дирекции "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Политики по агрохранителната верига", които отговориха на близо 30 въпроса от различни организации и граждани, се уточнява в съобщението.

В частта "Растениевъдство" директорът на дирекцията Петър Кировски е отговорил на въпроси, свързани със създаване на трайни насаждения от рози, както и определянето на легитимността на производителите на рози; възможността производителите на бадеми да бъдат включени в обвързаното плащане, препарати за зимно пръскане и ковид мерките, както и ще има ли извънредно подпомагане в оранжерийния сектор.

В сектора "Животновъдство" на запитванията е отговаряла ръководителят на дирекцията Деница Ковачева. Те са били свързани основно с мерките в подкрепа на птицевъдството и бъдещето на сектора. Другите въпроси са били свързани с това ще могат ли да се заявяват животни по две мерки едновременно - ПНДЖ (3) и Агроекология (Мярка 10); какви са възможностите, които предоставя нова интервенция, заложена в Стратегическия план, която ще се прилага от 2023 г. по отношение на подпомагане на застрашени породи; какво включва СПО/реализация на пазара на месо, приплоди при застрашени породи, субсидиите включват ли се с обема на стопанството; как и по какъв начин министерството ще подпомага свиневъдния сектор в България.

В частта "Политики по агрохранителната верига" директорът на дирекцията Милена Трендафилова е отговорила на питане, свързано със заплащането от страна на сектора на лабораторни изследвания за целите на планирания официален контрол в Закона за управление на агрохранителната верига и Закона за фуражите.

От ведомството припомнят, че виртуалната приемна ще се провежда всеки месец като информация за нея ще бъде публикувана на сайта на Министерството на земеделието.
БТА