/ пресцентър, правителствена информационна служба
Премиерът Бойко Борисов е призован на разпит утре (7 юли) в Спецпрокуратурата заради твърдения в медиите на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, съобщиха от
пресцентъра на държавното обвинение.


Специализирана прокуратура уточнява, че продължава действията по разследването по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Извадени бяха поредица от чатове между русенския бизнесмен и президентския секретар Пламен Узунов, а от прокуратурата оповестиха и други съобщения от диалог, воден между някой, наречен "президент" и Бобоков.

Борисов: Не съм момиче да си пазя есемесите и не водя война - аз правя заводи (ВИДЕО)

Заключението от изготвената компютърно-техническа експертиза на иззети по делото веществени доказателства продължава да се анализира.

С оглед изясняване на обективната истина по досъдебното производство се провеждат множество разпити на свидетели и се приобщават документи, относими към предмета на разследването, посочват от прокуратурата.

Нови чатове: Бобоков натиска Узунов за помилване на осъден за данъчни престъпления

Освен премиера, още двама души от ГЕРБ в Русе ще дават показания – това са Пламен Нунев (депутат и областен координатор в дунавския град) и Росен Даскалов (бивш общински ръководител на структурата на партията, подал оставка през 2019 г.)

Радев призова прокуратурата да публикува целия му „чат“ с Пламен Бобоков


Самият Борисов преди няколко дни заяви, че няма нищо укорително държавните мъже да водят разговори с бизнеса и да го подпомагат.

"От сутрин до вечер всеки се оправдава с мен, ама аз не съм крил, че познавам целия бизнес. Това не е проблем, а проблемът е в това, че обвиняват само другите", каза Борисов по повод лобирането от страна на бизнесмена Пламен Бобоков през президентската институция, като обвини Румен Радев, че се прави на "девица".  Според премиера е нормално човекът да се интересува кой ще е посланикът в Нигерия, защото има бизнес там. Борисов припомни, че и той го е водил в свои делегации по време на пътувания и винаги е гледал да помага на бизнеса. "Един има бизнес в Нигерия, нормално е да се интересува кой ще е посланик. Това не е укоримо. Какво лошо има, защо се оправдават?", чуди се Борисов.

Скандален чат: Бобоков си пише директно с Prezident, праща съобщения на жена му

"Проблемът е, че преди няколко седмици президентът Радев каза - недопустимо е да се извадят чатовете с едрия бизнес. Това е недопустимо! Затова е толкова гузно в ситуацията сега", каза още премиерът.