Вицепремиер да координира службите за сигурност, предлага Румен Миланов
Вицепремиер да координира службите за сигурност, предлага Румен Миланов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вицепремиер, но не МВР-министъра, да координира службите за сигурност, предлага Р.Миланов
51982
Вицепремиер, но не МВР-министъра, да координира службите за сигурност, предлага Р.Миланов
  • Вицепремиер, но не МВР-министъра, да координира службите за сигурност, предлага Р.Миланов

Вицепремиер, различен от министъра на вътрешните работи, да координира всички служби за сигурност, това е добър вариант за страната ни, обяви в "Седмицата" на Дарик шефът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) ген. Румен Миланов.

„В Германия имаха министър без портфейл, който ги координира. Във Великобритания някои служби, да кажем разузнавателни служби, се представят в правителството от министъра на външните работи. В Унгария службата за защита на конституцията се представя от министъра на вътрешните работи. Има най-различни модели. За мен най-добрият вариант е вицепремиер да координира всички служби, не да ги командва. Ако говорим за командването, ако отворим Конституцията, системата за сигурност е поверена на МС. Човекът, който може да ги „командва" е министър-председателят", обясни ген. Миланов.

Директорът на БОРКОР заяви, че най-рано през юни ще има анализ за това какво създава корупция при обществените поръчки в България. Според него новият закон за сигурността е с "много недодялки".