Вежди Рашидов се извини за думи отпреди 12 години
Вежди Рашидов се извини за думи отпреди 12 години / Sofia Photo Agency, архив

Културният министър Вежди Рашидов се извини за изказването си, че „най-неприятното съсловие са гейовете". Думите на министъра са от негово интервю от преди 12 годни, но то беше публикувано едва тази седмица в новия брой на списание Biograph, като обявеният повод за него е 60-годишният юбилей на Рашидов. Интервюто предизвика остри реакции в социалните мрежи и искане за оставка на министъра. Вежди Рашидoв нарече случилото се "недоразумение".

Културният министър каза: „Мисля, че тук почти няма скандал, въпреки че ние за да имаме новини, търсим непрекъснато някакъв скандал. В прекрасно интервю по някакъв начин се е вместило, без мое знание, интервю, което аз помня. Ядосан на нещо съм направил сравнение преди 12 години, което е било извадено днес - недоразумение, което не знам по каква сила се разраства в такава посока, което е непочтено. Рядко го правя, но днес неслучайно си позволих да се извиня, защото не само че не споделям това, а аз съм се борил за правото на избор на всеки човек, свободно да избира род, религия, личен живот, сексуален живот, какъвто ще живот".

„Личният живот на всеки е толкова съкровен, толкова личен, че няма правото никой да го обсъжда, както на другите, така и моят. Да, по някакъв начин е казано преди 12 години, може би това е било и метафора. Ако някой прочете добре текста, ще разбере, че не бих харесал жена, която не прилича на жена, а на травеститен мъж. Изказал съм мнението си, явно от това са се засегнали хората, за което се извинявам, но в никакъв случай не е в моето верую, нито в моето мислене", каза Рашидов.

В интервюто преди 12 години Вежди Рашидов, визирайки хората с различна от традиционната сексуална ориентация, заявява: "Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа". След като електронните медии публикуваха информации за съдържанието на интервюто, в социалните мрежи веднага набра скорост инициатива да се иска оставката на културния министър.

Цялото интервю с културния министър Вежди Рашидов ще чуете по-късно в предаването „Денят" на Дарик