Венцислав Върбанов съгласен да свалят депутатският му имунитет
Венцислав Върбанов съгласен да свалят депутатският му имунитет / снимка: Sofia Photo Agency

Независимият народен представител Венцислав Върбанов е подал съгласие за сваляне на депутатския ми имунитет. Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева в началото на пленарното заседание.

С отказа си Върбанов дава съгласие за възбуждане на наказателно производство. Днес Софийският градски съд ще заседава по делото срещу Върбанов. Той е обвинен, че в качеството си на земеделски министър и директор на фонд „Земеделие" е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснал е нарушения при приватизацията на „Добруджанска гора" и „Геоводинженеринг".

Венцислав Върбанов е роден е на 16 април 1962 г. в Долни Дъбник. Завършва Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Работи като технолог на кравеферма в родния си град до 1991 г. От 1991 до 1997 г. е кмет на Долни Дъбник. Политик от БЗНС-НС. В правителството на Иван Костов заема поста министър на земеделието и горите от 1997 до 2001 г.

През юли 2009 година Върбанов е избран за народен представител от Синята коалиция, но през октомври напуска парламента, след като е установена грешка при преброяването на гласовете в една избирателна секция. На 24 февруари 2010 година Върбанов положи клетва като депутат от Синята коалиция след решение на Конституционния съд за касиране на вота в 23 секции в Турция. Той влезе в НС на мястото на синята депутатка Мария Даракчиева, но след това обяви, ще бъде независим.