Василев: Успехът в битката за еврото беше неочакван
Василев: Успехът в битката за еврото беше неочакван / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

След като Гърция и Кипър изписват еврото на тяхната азбука, защо и ние да не можем? Този въпрос е бил заден от страна на България на генералния директор по юридическите въпроси в Съвета на Европейския съюз Жан Клод Пири още на 9 ноември 2006 година, заяви министър Николай Василев.

Срещу това не съществуват контрааргументи и така спечелихме битката, каза министърът на държавната администрация и административната реформа.

Николай Василев определи постигнатите резултати като неочакван за него успех. Тази битка спокойно можеше да бъде изгубена и нямаше да се борим на всяка цена, заяви Николай Василев.

Според него има поне две неща, които са по-важни от това как изписваме името на европейската валута. Едното е да бъдем член на ЕС, и то уважаван член. Второто нещо, което също е важно, е България да бъде част от еврозоната някой ден и да имаме еврото като национална валута, заяви Николай Василев. Но при равни други условия, ако можем да защитим своето национално достойнство, своя език и своята азбука по този начин - защо да не го направим. Ние точно това направихме, обясни министърът.

Василев изложи хронологията на преговорите по въпроса за изписването на еврото и подчерта заслугите на президента Първанов, премиера Станишев и министрите Калфин и Грънчарова. Според него това е успех и за другите държави, които пишат на кирилица и искат да се присъединят към Евросъюза.

Николай Василев обяви, че междувременно продължава с проекта за транслитерация и в тази връзка с мобилните оператори се обсъжда възможността за създаване на единни правила при изписване на официални SMS-и.