/ МФ
"Българското правителство си е поставило като основни цели приемането на страната ни в Шенгенското пространство и влизането в еврозоната и Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на среща с делегация от водещи американски компании, в която участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Членовете на делегацията са представители на компании в сферата на отбраната, здравеопазването, киберсигурността, енергетиката, строителството и телекомуникациите и др.

Влизането ни в Шенген автоматично би довело до икономически ръст от 3%, тъй като ще премахне съществуващите в момента пречки пред развитието на търговията заради логистични затруднения на границата, посочи министърът. Той съобщи, че страната ни ще участва в изграждането на инфраструктурния коридор Север - Юг, който ще свързва Средиземноморието със Северна Европа, Молдова и Украйна от Гърция през България и Румъния. Според министър Василев този проект е ключов за свързаността в Югоизточна
Европа и в него ще бъдат инвестирани над 6 млрд. евро.

Пълноправното ни членство в еврозоната и ОИСР ще допринесe за икономическото развитие и благосъстояние на страната ни, категоричен е Асен Василев и увери, че българските институции правят всичко възможно това да се случи. Той обясни, че очаква тези процеси да доведат до икономически ръст и видимост на държавата ни, както и до пълно включване на България в европейската институционална рамка. Според прогнозите му резултатите от това биха могли да бъдат съизмерими с ръста на БВП от 6-8% на година и увеличението на преките чуждестранни инвестиции, което се случи в периода 2004-2007 г. след приемането ни в НАТО и ЕС.

Финансовият министър запозна американския бизнес с конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация и изрази надеждата си съвсем скоро техни представителства да отворят офиси у нас. Той подчерта, че страната ни поддържа нисък държавен дълг от 22% от БВП – вторият най-нисък в ЕС и дефицит в рамките на 3%. По думите му 10-процентният плосък данък и стабилната данъчна перспектива правят страната ни конкурентна за инвестиции. Освен това разполагаме със собствена енергийна инфраструктура, която осигурява ниски стойности на енергоносителите. България се нарежда на водещите места в ЕС по ръст на износа и на индустриалното производство.

Развитието на редица индустриални сектори е значимо предимство за развиването на бизнес тук, увери финансовият министър. Той посочи също, че заплатите в страната ни отбелязват бърз ръст и предупреди, че България е привлекателно и предвидимо място за инвестиции, което предлага много предимства, но евтината работа ръка не е сред тях. Асен Василев сподели надеждата си тази среща да бъде начало на истинско партньорство и следващо ниво на българо-американските отношения.