/ БГНЕС
„Пикът на инфлацията ще бъде през март и април, не очаквам инфлацията да мине 10% през тази година, а да се движи в диапазона 5-7% до 8%“. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за БНТ.

Вицепремиерът и финансов министър очаква Бюджет 2022 г. да бъде приет до края на февруари. Той определи бъдещия бюджет като „социален“, защото в него са заложени мерки за подкрепа в редица сфери.

„За пръв път бюджетът, който внасяме, стъпва на реални данни, а не на прогнозни“, заяви Василев и съобщи основните параметри:

„Растежът е 4,8%, инфлацията – 5-6%, дефицитът без COVID мерките е 2,5%, а с тях – 4%“.

Финансовият министър посочи, че са заложени приходи, които са сравнително консервативни, като се отчита ръста на икономиката, инфлацията и подобрената събираемост.

Причината в средата на годината да се направи актуализация на Бюджет 2022 е, че голяма част от коалиционните политики трябва да бъдат разработени и устойностени.

Запазва се социалната подкрепа за здравния сектор и 1000 лева за медиците на първа линия. Има предвидени повече средства за доболничната помощ. Сектор здравеопазване ще получи над 1 милиард лева повече. Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания, а да се намери начин лекарите да получават нормални заплати. МЗ работи със здравната каса парите да стигнат до лекарите“, каза Василев.

По отношение на данъчната система Асен Василев заяви: „Не предвиждам ДДС да се намали, продължаваме данъчната политика от миналата година“.

Пенсионните осигуровки също няма да бъдат променяни“, обеща той. Неговото лично мнение е, че трябва да се види какъв е приносът на всеки един човек за системата и на тази база да се определят пенсиите.

Асен Василев заяви, че трябва да се разшири обхвата на ваучерите, които освен за храна, ще могат да се ползват за битови сметки – ток, вода, парно. „Идеята е да се увеличи сумата и общият обем на ваучерите“, добави той.

Планът за възстановяване и развитие, по който все още се работи, най-вероятно ще бъде внесен през март в Еврокомисията.

В новия вариант България няма да изгражда газова централа, която ще бъде заменена с други енергийни проекти. „Това е изцяло мое решение, не е взето под натиск. Имаше нужда министерството на енергетиката да погледне по-детайлно какви са алтернативите. Ако сега построим газова централа, след 10 години може да имаме същия проблем какъвто имаме с въглищните, които сега трябва да затваряме“, каза Василев.

На въпрос дали сме готови да загубим пари по плана, финансовият министър уточни: Парите по плана се дават за извършване на определени реформи. Ако тези действия не се извършат, ние няма да получим тези пари.

Василев се надява БНБ да има свой гуверньор в най-скоро време, макар че процедурата по избор още да не е започнала. Бъдещият управител на БНБ ще има историческа роля, защото ще трябва да вкара страната ни в еврозоната. Той трябва да се ползва с изключителен авторитет. Василев заяви, че не е коментирал този въпрос със Симеон Дянков, чието име се завъртя в медиите. 
БНТ, БГНЕС