Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

Председателят на КЕВР: Мораториумът е незаконен

По този повод вече бяха изплатени компенсации за месеците октомври и ноември, припомни министър Василев. Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества, добави вицепремиерът.

Бизнесът чака среща с премиера заради тока, проблем остава таванът на компенсациите

Според Министерството на финансите схемата трябва да бъде балансирана. "Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса", изтъкна Василев. Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от държавните субекти към държавата. По думите му това би било изключително лоша практика и тя води до изкривяване на пазара и до лошо поведение на "играчите на пазара в бъдеще".
БТА