Васил Велев
Васил Велев / БГНЕС
Най-честата проява на сивите практики е в трудовите отношения и недекларираната заетост. Като абсолютен обем, размер, тази практика може да бъде изместена от други, по-редки, но с по-големи абсолютни стойности сиви практики, на ръба на корупционните, но като честота на проявление това е най-често срещаната сива практика. Появи се и нов облик на недекларирана заетост с въвеждането на новите форми на труд. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев при представянето на проекта "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост".

Причините за значителната част работещи на сиво са липсата на реформи или недостатъчни такива в здравеопазването, защитата на конкуренцията, правосъдие и вътрешен ред, каза Велев и допълни, че те могат да се преодолеят само със законови мерки чрез разработване на нови инструменти и информационни кампании.

Велев посочи, че с реализирането на проекта е направен анализ на тесните места и са предложени мерки за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в областта на социално-осигурителната и пенсионната система, за укрепване на капацитета на контролните органи. Предложени са мерки в четири пакета, адресирани до социалното министерство, инспекцията по труда, НАП и до образователното министерство.

Иван Кръстев - зам.-министър на труда и социалната политика, заяви, че недекларираната заетост е най-масовият и най-рисков елемент от сивата икономика, който трудно се контролира. Това са парите в пликчета, недекларираната заетост гарантира бърз резултат на момента за сметка на много негативни последици поради липсата на подходящ осигурител доход, загуба на трудови и социални права. От това са ощетени главно работниците и служителите, но щети има и за коректния бизнес, каза заместник-министърът.
БТА