ВАС ще гледа делото за уволнението на Ситнилски на 14 април
ВАС ще гледа делото за уволнението на Ситнилски на 14 април / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делото, по жалба на уволнения от Висшият съдебен съвет (ВСС) негов бивш член Камен Ситнилски е на 14 април. Това става ясно от сайта на съда. Жалбата на Камен Ситнилски е срещу решението на ВСС от 13 март, съобщи БГНЕС.

ВСС наложи дисциплинарно освобождаване от длъжност на Камен Ситнилски. Той е бивш зам. главен прокурор и беше избран за член на ВСС от прокурорската квота, но уволнен за уронване на престижа на съдебната власт. Решението за освобождаването му е взето с 16 гласа „за”, 5 „против” и трима въздържали се. Така ВСС уволни свой член за първи път в 23-годишната си история.

Според представляващия ВСС Соня Найденова решението за налагане на дисциплинарно наказание се основава на текст от Закона за съдебната власт, според който за взимане на решение е необходимо мнозинство повече от половината от членовете на ВСС. Кадровият орган има 25 члена. В Закона за съдебната власт има и друга разпоредба, според която решението на Съвета за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство повече от две трети от членовете му. Именно на нея се позова и самият Камен Ситнилски. Така той пресметна, че за предсрочно освобождаване на член на ВСС се приема с мнозинство повече от 2/3, което в брой хора е 16,6 души.

Скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно в края на юни 2013 г. в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе, че зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите. Записите изобличаваха като основни „заговорници” окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния обвинител на Бургас Емил Христов.

След изслушване на всички замесени в скандала от етичната комисия на ВСС на 25 юли м.г. шефът Ясен Тодоров и съдиите Галя Георгиева, Димитър Узунов, Каролина Неделчева и Даниела Костова внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Мотивът им бе, че станалите публично достояние разговори са създали „основателно възприятие” в обществото за задкулисие, натиск и непочтени договорки.

По предложение на дисциплинарния състав на 26 септември м.г. ВСС отстрани Ситнилски за шест месеца с мотива, че докато е на поста, можел да повлияе на изхода от дисциплинарното дело. Срещу Румен Боев мерки не бяха взети. Самият Камен Ситнилски отрече да е натискал когото и да било, призова прокурорите да защитят своя избор, но не получи подкрепа. В края на м.г. той подаде жалба в Евросъда в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност.

Всъщност ВСС образува вече и второ дисциплинарно производство срещу Ситнилски. То е заради изявленията на зам. главния прокурор Ася Петрова, че й е оказван натиск по делото „Килърите”.