/ Thinkstockphotos
От
97735
От
  • От
Мъж пострада от камък, хвърлен по влак, преминавал през квартал „Факултета“ в София. При нападението се е счупило стъкло на странична врата на втория вагон от композицията и пътникът е получил наранявания по главата. Превозната бригада се е обадила на Спешна помощ и пострадалият е откаран в болница.
 
Младо момиче пострада заради хвърлен камък по влак

От началото на годината това е 19-ият случай, при който пътнически влакове са замеряни с камъни. Шест от инцидентите са в междугарието Захарна фабрика - Горна баня, и то в периода от април до сега, каза за Дарик Ивайло Харалампиев, ръководител направление в отдел „Вътрешна сигурност и управление при кризи“.
 
Не бихме си представили, че ще пострадаме от удар с камък, когато пътуваме с влак, но това се е случило на един от пътниците в бързия влак от Благоевград за София в неделя около 21.50 ч. Композицията е замеряна с камъни в междугарието Захарна фабрика - Горна баня, в района на квартал „Факултета“, където се движи с намалена скорост, посочи Харалампиев.
 
Хванаха три деца, потрошили прозорец на влак

За щастие нараняванията на пострадалия не са тежки. Тревожно е обаче, че вандалските актове се повтарят. От началото на годината това е 19-ият случай, при който влакове на „БДЖ-Пътнически превози” са замеряни с камъни. Шест от тях са в междугарието Захарна фабрика - Горна баня, и то в периода от април до сега. От януари до средата на юни през 2017-а са регистрирани 42 случая, а за цялата изминала година са 76, като един пътник е пострадал.
 
Представители на БДЖ и жандармерията се срещат с кметове, директори на училища и лидери на ромските общности и провеждат разяснителни кампании, разпространяват и брошура, наречена „Опасни игри“.
 
Ивайло Харалампиев добави, че броят на инцидентите все пак намалява. МВР разследва случаите, но залавянето на нарушителите е трудно. Досега охрана на влак е предприемана в Монтана, след прегазването на глухоняма жена там. След нещастния инцидент представители на жандармерията и полицията са осигурявали безопасното преминаване на влака до изясняването на исканията на жителите.
 
Младеж нападна влак с камъни

1781 лева са щети от ударите с камъни при шестте нападания с камъни в района на „Факултета“ тази година, уточни Харалампиев и добави, че по-голямото затруднение е, че докато се подмени на стъклопакета, вагонът не може да се използва. Най-големият проблем е рискът за пътниците, изтъкна служителят на БДЖ.