Валери Цветанов: Свинското месо не е опасно
Валери Цветанов: Свинското месо не е опасно / снимка: DarikNews
Валери Цветанов: Свинското месо не е опасно
19302
Валери Цветанов: Свинското месо не е опасно
  • Валери Цветанов: Свинското месо не е опасно

"Съмненията, че консумацията на свинско месо е опасно за здравето на хората, са абсолютно неоснователни. Свински грип и заболяване при свинете няма". Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов след заседанието на Министерски съвет. На съвместна пресконференция със заместник-министъра на здравеопазването д-р Емил Райнов бяха представени предприетите мерки у нас във връзка със свинския грип. Позицията на страната по отношение на болестта ще бъде представена от министър Евгений Желев на извънредната среща на министрите на здравеопазването от страните членки на ЕС.

Министър Цветанов бе категоричен, че свинско месо може да се консумира свободно, тъй като до този момент опасният за хората вирус не е установен при животни. Той припомни, че са взети всички мерки за контрола на внос на месо от трети страни, които не са членки на ЕС. Специфичният вирус е комбинация от компоненти на животни, птици и хора, посочи още Цветанов. От своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов съобщи, че има резерв от 82 хиляди дози Тамифлу и 160 хиляди дози Ремантадин. По този начин той опроверга информацията, че наличните количества са вече изчерпани от аптеките у нас. "Несериозно е, обаче, тези медикаменти да се взимат превантивно", посочи още Райнов.
 
Земеделският министър не можа да обясни дали и доколко са засегнати производителите на свинско месо у нас. Той призна, че притеснение има. То е породено от изтеклата информация, че опасният вирус може да се пренася и чрез консумация на месо, обясни още Валери Цветанов.