В сезона летните почивки повечето българи се отправят на път. Всички се надяваме на слънце по морето, но заедно с това горещините могат да се окажат истинско изпитание, докато сме в автомобила си на път за почивката, особено с ремонтите, които ни очакват по пътищата и интензивния трафик.

Колко време ще ни отнеме, за да стигнем до морето? Отговорът на този въпрос ще намерите във видеото на NOVA. 

Експертите съветват да направим цялостна проверка на колата. Важно е да заредим течност за чистачки, да проверим нивото на маслото, на охладителната система и климатика.

Когато тръгваме на път е добре да имаме предварително подготвен план и маршрут и да сме наясно къде може да спрем за почивка, защото умората е честа причина за възникване на инциденти, казва автоинструкторът Илко Цветков пред NOVA

Лято по време на инфлация: Българите масово теглят кредити за почивки и ремонти

Що се отнася до планирането на разходите, то голямо перо е горивото. „За да намалим разхода, може да изключваме климатика и да отваряме прозорците, докато сме в населено място. Извън него - правим обратното. За икономично управление извън населено място е добре да поддържаме постоянна скорост на голяма предавка. Когато спускаме наклон на предавка, компютърът изключва притока на гориво и на практика сме с нулев разход”, обяснява Цветков.

Летните гуми в горещите дни също допринасят пестенето на гориво, а и са по-устойчиви при летен дъжд. Той пък прави настилката по-хлъзгава, когато се примеси с прах и падащи листа и цветове от дървета.

Според експерта поддържането на ниска скорост на магистрала е опасно. При висока скорост обаче трябвало повишено внимание. Ако се пътува през нощта е особено важно къде да бъде погледът и към какво да насочваме вниманието си.

„Хубаво е да се следи десният край на платното за движение. Тогава опасността от заслепяване от фарове е по-малка и по-вероятно да забележим някой пешеходец”, казва автоинструкторът.

Но най-важното при дълъг път към почивката – независимо дали на море или планина, е спокойствието, дори и да попаднете в задръстване.