В Пирогов е нужна структурна реформа
В Пирогов е нужна структурна реформа / Снимка: Sofia Photo Agency
Ако „Пирогов” не извърши своя структурна реформа, лекарите в института ще продължат да имат ниски заплати. Това мнение изрази заместник-председателят на здравната комисия в парламента Тодор Кумчев от левицата.

„Пирогов” има проблеми в собствената си къща, не може да харчиш повече и да получаваш по-малко и в същото време нищо да не предприемаш, коментира Кумчев.

Всички болници в страна извършиха своята структурна реформа, съкратиха легла и персонал, припомни той. В „Пирогов” има 2300 души персонал, в нарушение на Кодекса на труда там работният ден е седем часа, годишният платен отпуск е 37 дни, а в същото време по данни на Министерството на здравеопазването в него се приемат около 30% от спешните случаи в София, каза Кумчев.

По думите му сега ситуацията там е щяла да бъде различна, ако в последните пет години са били актуализирани легловата база и персоналът. Според депутата от левицата сега се настоява „Пирогов” да смени статута си и да стане институт за спешна помощ, за да получава и държавна субсидия, и да продължи да работи по клинични пътеки – нещо, което трудно може да стане, защото законите и финансите не го позволяват, посочи той.

Той коментира отхвърлените на първо четене промени в закона за лечебните заведения, внесени от независимия депутат Лъчезар Иванов, които предвиждат университетските болници да бъдат на подчинение на медицинските университети. Според Кумчев е по-добре те да бъдат държавни, защото така щяла да се стабилизира дейността им.