В парламента се скараха заради агитацията на майчин език
В парламента се скараха заради агитацията на майчин език / БГНЕС
В парламента се скараха заради агитацията на майчин език
85025
В парламента се скараха заради агитацията на майчин език
В парламента се скараха заради агитацията на майчин език
  • В парламента се скараха заради агитацията на майчин език
  • В парламента се скараха заради агитацията на майчин език

Парламентът обсъжда на първо четене 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Идеи идват от различни парламентарни сили. Предлага се въвеждане на задължително гласуване на избори, освен това въвеждане на електронно и машинно гласуване, агитация на майчин език и промяна на хората, които имат право да гласуват.

Управляващите от ГЕРБ предлагат да се създаде 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина", като се дава възможност на хората, живеещи извън България, да избират депутати и с преференция. От най-голямата партия предлагат да се даде възможност и на затворниците с леки присъди да упражняват право на вот, както и на тези под ограничено запрещение, като например хора с лека умствена невменяемост или афективно биполярно разстройство. ГЕРБ предлага още предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни, както беше през 2009 г. Независимият депутат Георги Кадиев и от ДПС дават сходни предложения - да се разреши агитацията на майчин език с превод.

Това доведе до спор между бившия лидер на движението Лютви Местан и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

"Истинското значение на делото на пресветите братя Кирил и Методий е това, че преди близо 12 века са водили битка с триезичниците, за да защитят правото на всеки един народ да се обърне към Бога на собствения си език. Буквите са само графическият израз на това право", каза Местан.

"Няма нищо лошо, когато се молиш на Бога, да се обръщаш с майчиния си език. Но тук, господин Местан, не става дума за Бог и религия, а става въпрос за изборен кодекс. Това е много съществена разлика и ако слушаме вашата теза, това означава, че трябва да променим Конституцията, защото Конституцията много ясно казва, че официалният език в България е българският. Какво по официално от това да се провеждат избори в една държава", каза от своя страна Славчо Атанасов.

През правната комисия успя да мине предложението на Патриотичния фронт за въвеждане на задължително гласуване, но не е ясно дали идеята ще успее да мине и през пленарната зала.

Подкрепените законопроекти на "Движение България на гражданите" са два - един за забрана на "служителите на вериозповеданията" да агитират и един за въвеждането на машинно преброяване на бюлетините. И АБВ, и Реформаторите искат да се въведе машинно гласуване. Според хората на Георги Първанов това трябва да стане на изборите през 2018 г., а според Реформаторите - още на президентските избори наесен в 6000 секции.