Усвояването на Шенгенския фонд – слабото звено на МВнР
Усвояването на Шенгенския фонд – слабото звено на МВнР / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Единственото слабо звено в работата на Министерството на външните работи (МВнР) в подготовката за присъединяването на страната ни към Шенген е усвояването на Шенгенския фонд. Това заяви зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев като уточни, че става въпрос за 12 600 000 евро. Зам.-министърът на вътрешните работи Калин Славов допълни, че МВР е усвоило 84% от парите по Шенген и призова Министерството на финансите за повече активност.

Милен Керемедчиев заяви, че няма притеснения за подготовката ни за влизане в Шенген заради проблемите, които имаме в областта на провосъдието и вътрешния ред:

„До момента ние не водим политически разговори с Европейската комисия относно нашето присъединява към Шенгенското пространство. Ние водим само технически. Ако технически отговаряме на критериите, няма за какво да бъдем критикувани”, заяви още зам.-министърът на външните работи.

Керемедчиев допълни, че външното ни министерство не е изостанало и с месец от плана за присъединяване към Шенген от 1 март 2011 година. Негативите от този процес са по-малкото туристи от съседни нам държави, но има и позитиви, разказа Лъчезар Богданов от „Инидъстри Уоч":

„Ако си в Благоевград, защо да идваш до София като можеш да пазаруваш в Солун и т.н. Ще има подобен ефект от разширяването на пазара, а разширяването на пазара води до увеличаване на конкуренцията и свиване на възможностите за картелиране и монополизиране на определени сектори”, добави още Богданов.

Утре в Брюксел страната ни официално ще представи постигнатото до тук по пътя ни към Шенген.