Успешното справяне с бежанците ще ни помогне за Шенген според Сакскобургготски
Успешното справяне с бежанците ще ни помогне за Шенген според Сакскобургготски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Европа се нуждае от единна миграционна политика, която да гарантира на своите граждани правото на свободно движение като естествено човешко право.

Това се казва в позиция на бившия министър-председател (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

„Истерията, която наблюдаваме в някои британски и френски медии относно очаквана "емигрантска вълна" в Обединеното Кралство и във Франция след падане на ограниченията на трудовия пазар през януари за Румъния и България, се основава на спекулации и произволни анализи. Не можем да предвидим какво ще се случи след януари догодина, но е ясно, че трудови емигранти от Източна Европа е имало и когато действаха ограниченията за работа. Ето защо да се правят изводи от сегашното ниво на емиграция за това какво ще се случи в бъдеще е некоректно", уточни бившият премиер.

По думите му тези "апокалиптични сценарии" често имат политически оттенък и са с чисто популистки цели.

Според него - обратно на разпространените предразсъдъци, повечето от които са наложени от националистични и крайнодесни политически субекти, фактите сочат, че приемът на емигранти има положителен икономически ефект, особено в страни с демографски проблеми.

„Обективните данни за Великобритания, например, показват, че приливът на емигранти след падането на Берлинската стена е допринесъл за увеличаване на обществените приходи. Доказано е, че емигрантите във Великобритания за периода 2005-2009 година са осигурили постъпления в размер на 25 милиарда паунда за държавата", допълни Сакскобургготски.

Подобен пример той дава и с Швеция - 1,1 е съотношението между приходите и разходите от държавната хазна. Норвегия също имала нужда от емигранти, за да си осигури динамично развитие.

„Изводът, който се налага от тези данни е, че всъщност резултатът от разширяването на ЕС и приемането на трудови емигранти от Източна Европа е повече от положителен в икономически аспект. Това увеличава свободата на стотици хиляди хора от бившия Източен блок и им предоставя нови трудови възможности, без да ощетява публичните финанси на страните от Западна Европа", казва още Сакскобургготски.

Той допълва, че Европа се нуждае от нова и най-вече от единна миграционна политика, която да гарантира на гражданите правото на свободно движение като естествено човешко право.

„Мерки и бариери, които ограничават мобилността на хората, нарушават тяхната свобода. А свободата на индивида е един от основните принципи на Обединена Европа.

България има шанс в настоящия момент като страна на емигранти, но и която приема такива, да се превърне в пример за добро управление на процеса и най-вече за толерантно и хуманно отношение към пристигащите емигранти у нас, още повече, че става въпрос за бежанци, които търсят спасение от военен конфликт. Нужно е просто да сменим начина си на мислене и да ги възприемем, вместо като пречка и милиони разходи, като една възможност, като принос към собственото ни общество", смята бившият министър-председател.

Според него успешното справяне със ситуацията с бежанците би било добър пример, който България да даде в Европа, и което със сигурност ще увеличи доверието към страната.

„А това би било една добра предпоставка и наш плюс за приемането ни в Шенген, както и за по-справедливото отношение към нашите емигранти навън", допълва Сакскобургготски.