Управителни съвети ще управляват университетите?
Управителни съвети ще управляват университетите? / netinfo

Управителни съвети или настоятелства да управляват университетите и това да бъде регламентирано в закона за висшето образование. Тази препоръка се съдържа в доклад на институт „Отворено общество” за корупционния риск в сферата на висшето образование.

Слаба мотивация на преподавателите заради унизително ниското заплащане, слаба нормативна уредба и слабо отчитане на студентското мнение са сред причините за корупционен риск във висшето образование, отчита доклада на „Отворено общество”. Като кризисни са посочени факторите : застаряващи преподаватели, остаряла материална база и ниско ниво на приложение на научните изследвания. Пак според доклада концентрация на корупционен риск има при приема на студенти във висшите училища, при изпитите по време на сесия и при дипломирането.

Над 40 са мерките, които препоръчват експертите в доклада.

Сред тях са изцяло нови закони за висшето образование и за научните степени и звания, ограничаване на възможността един преподавател да сключва неограничен брой договори с университети, а Националната агенция по оценяване и акредитация да работи обективно, безпристрастно, публично и прозрачно. Има и препоръка ако едно висше учебна заведение драстично нарушава закона за висше образование просветния министър да направи постъпки за отнемане на акредитация на ВУЗ-а.