Учените от БАН принудени да си купуват консумативите и да си плащат командировките
Учените от БАН принудени да си купуват консумативите и да си плащат командировките / БГНЕС, архив
Учените от БАН принудени да си купуват консумативите и да си плащат командировките
91225
Учените от БАН принудени да си купуват консумативите и да си плащат командировките
  • Учените от БАН принудени да си купуват консумативите и да си плащат командировките

Учените от БАН са принудени сами да купуват консумативи за изследванията си, да плащат командировките си и дори със собствени средства да издават научните си трудове. Причина за това е, че от години държавната субсидия за наука е недостатъчна и едва покрива разходите за възнаграждения. В бюджета за 2017 година за БАН са отделени 78 милиона лева, които според учените са крайно недостатъчни и обричат науката на унищожение.

БАН организира Общо събрание на открито като протест

В БАН няма средства дори за елементарни условия на труд, категорична е Илияна Гаравалова от Института за български език. За 11 години трудов стаж тя получава минимална работна заплата и сама издава книгите си:

"Всяко нещо, което издаваме, го издаваме от джоба си и пари за нашите продукции няма. Всеки колега с тази заплата е длъжен да си финансира книгите, публикациите. Последната ми книга е в тираж 20 бройки, защото това позволи заплатата ми. Ние сме принудени да не ходим на работни конференции, на работни срещи, включително и по международни проекти, при които има екипи от цяла Европа", каза Гаравалова.

Близо 2000 от 6800-те служители на БАН се разписват срещу минимална заплата

Парите, които държавата отделя за БАН, стигат само за покриване на заплатите на учените, които са около минималните, категоричен е Боян Вагалински от Института по биоразнообразие и екосистеми.

"Няма как да задължиш или да поддържаш някакъв персонал от млади хора, няма с какво да ги привлечеш. С тези пари не могат да си платят храната, а да не говорим за нещо друго или да се прави наука", каза Вагалински.

Според учените срещу науката в България се извършва геноцид, а ако нещата не се променят, скоро няма да има хора, които да създават наука и да работят в БАН.