Тръжните процедури за лекарства са били нарушавани
Тръжните процедури за лекарства са били нарушавани / снимка: Sofia Photo Agency
Тръжните процедури за лекарства са били нарушавани
21737
Тръжните процедури за лекарства са били нарушавани
  • Тръжните процедури за лекарства са били нарушавани

Установени са редица нарушения при провеждането на тръжни процедури за лекарства, съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев. По думите му, има сериозен риск някои пациенти да останат без лекарства, но той увери, че екипът му ще направи всичко възможно това да не се случи. Причината е, че е подаван грешен брой болни, което води до предсрочно изчерпване на медикаментите.

Министър Нанев поясни, че предишното ръководство на ведомството е взимало еднолични решения за включване на отделни медикаменти и промяна на количествата на други: Лекарство, предвидено за хематологични заболявания, където е посочено от национални консултанти, че необходимостта на този етап от това лекарство е за 20 пъти, в същото време са включени в списък 41 пациенти. Скъпоструващо лечение, от порядъка на няколко хиляди лева. Освен това е подготвена процедура за купуване на лекарство за 150 човека.

Здравният министър обясни, че списъкът с лекарства, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса, ще бъде променен заради липсата на достатъчно средства. Според него обаче няма да отпадат медикаменти за дадено заболяване, а най-вероятно ще бъдат заменяни някои лекарства с други за същата болест. Нанев е дал срок на шефове на болници с големи задължения до понеделник да дадат отговор как ще върнат дълга си. Ако не се справят, се очаква да бъдат сменени ръководствата на тези лечебни заведения.

Тръжните процедури за лекарства са били нарушавани
netinfo

Новото ръководство на министерството се обяви за демонополизация на НЗОК. Според министър Нанев касата трябва да поеме основния пакет услуги, а доброволното здравно осигуряване да го надгради. Освен това се предвижда премахването на клиничните пътеки и преминаването към диагностично свързани групи. Това обаче щяло да стане след решение и консултации с Министерски съвет. Здравният министър не се ангажира и със срокове за тези реформи.