Тръгна подписка за референдум за онлайн гласуване на следващите избори
Тръгна подписка за референдум за онлайн гласуване на следващите избори / снимка: sxc.hu
Тръгна подписка за референдум за онлайн гласуване на следващите избори
53827
Тръгна подписка за референдум за онлайн гласуване на следващите избори
  • Тръгна подписка за референдум за онлайн гласуване на следващите избори

Инициативен комитет „За да имаме избор” стартира събирането на подписка за провеждането на референдум по въпроса - „Искате ли на следващите парламентарни избори на всички български граждани да бъде осигурена възможност за гласуване чрез Интернет?”.

От комитета посочват, че в редица европейски държави сред които Австрия, Франция, Германия, Португалия, Италия и Великобритания онлайн гласуването е факт. От сдружението Национално експертно обединение, което стои зад идеята, смятат, че ако се въведе онлайн гласуването, това ще намали тежестта на контролирания вот по време на изборите.

В деня на вота пред нашите консулства и посолства по света се образуват огромни опашки, а много от българите в чужбина дори не могат да стигнат до тях, за да упражнят право си на глас. Това обясни Миглена Славова, която е сред инициаторите на идеята за референдум. Тя уточни, че подкрепя идеята за интернет гласуване, за „да избегнем да бъдем управлявани от хора, които срещу 10 кебапчета оказват влияние върху избирането на ръководните органи в нашата държава”.

От комитета допълниха, че след като в толкова страни интернет гласуването е въведено, има начини да се избегне фалшифицирането на вота. Димитър Ганчев даде само един пример - може да се въведе правило един човек да гласува по няколко пъти, но само последното гласуване да се признава. „Онлайн гласуването съществено ще намали стойността на контролирания вот - както прякото купуване, така и корпоративния вот”, коментира той.

Организаторите посочват, че освен това възможността за гласуване по Интернет би довело до значително намаляване на разходите, посочват още от инициативния комитет. Подписката е обявена на 24 май и по закон ще продължи три
месеца. За да бъде внесена в парламента са нужни 500 000 подписа.