Тръгна делото срещу шофьора, прегазил две деца край Лесидрен
Тръгна делото срещу шофьора, прегазил две деца край Лесидрен / Светломира Анастасова

Делото срещу Филип Михайлов, прегазил и убил две деца на 11 август м.г. край Лесидрен, тръгна в Ловешкия окръжен съд. 28-годишният шофьор е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов и причиняване на средна телесна повреда на връстницата им Петя Божкова.

Като частни обвинители по делото бяха конституирани родителите на Вили, майката на Марино и Петя.

Защитата на Михайлов поиска делото да бъде върнато във фазата на досъдебното производство за отстраняване на съществени процесуални нарушения, настоя и за отвод на прокурора Валентин Вълков.

Шофьорът, убил две деца край Лесидрен, отрича да е имало гонка

Тричленният съдебен състав, председателстван от съдия Йовка Казанджиева, обаче не уважи исканията и даде ход на делото. То тръгна с разпит на свидетели, първа от които бе Петя Божкова.

Тръгна делото срещу шофьора прегазил две деца край Лесидрен
netinfo

Момичето разказа подробно за началото на лятната разходка в Лесидрен, когато към Съевата чешма тръгнали осем деца. На връщане ги връхлетяло "Ауди"-то, шофирано от Филип. Петя била ударена, но останала в съзнание. Чула как Михайлов казал "Убих двама човека".

От обвинителния акт стана ясно, че е установено, че 28-годишният мъж е летял със 122,44 км/ч при максимално допустими извън населено място 90 км/ч.

Поведението му бе квалифицирано от прокурора като престъпна самонадеяност - знаел е, че се движи с превишена скорост, но е бил убеден, че може да овладее автомобила. Видно от справка в полицията, Филип има множество нарушения на пътя, изтъкна Вълков.

Мъчителният спомен за смъртта на Вили, за която Петя узнала от пристигналите на място медицински екипи, разстрои момичето в съдебната зала. До края на показанията си то бе подкрепяно от баща си, който застана зад него до свидетелската банка.

Кола помете четири деца край Лесидрен

Процесът продължи с разпит на други свидетели, сред които и кметът на Угърчин Станимир Петков, който пръв видял кървавото меле на пътя и спрял да помогне.

Пред съдебната зала развитието на делото следяха съученици и приятели на загиналите деца, облечени в черни тениски с надпис отпред „Борете се за мечтите си - Вили" - послание от есе на Велислава, а на гърба - "Пазете децата на пътя". Те държаха плакати с искания за справедливо наказание за убиеца на Вили и Мимо.

Тръгна делото срещу шофьора прегазил две деца край Лесидрен
netinfo