Трябва да бъдем кратки и ясни в исканията към Буш, смята ген. Аспарухов
Трябва да бъдем кратки и ясни в исканията към Буш, смята ген. Аспарухов / netinfo

Много добре става, че в тази новина идва точно в навечерието на посещението на президента Джордж Буш. Явно и тази тема трябва да съществува в разговорите с Буш. Убеден съм, че тази новина ще сложи началото на един добър край на историята с нашите медицински сестри, дано съм прав. Така ген. Бриго Аспарухов коментира в предаването "Денят" на Дарик новината, че либиецът Ал Меграхи, осъден за атентата над Локърби, ще излежи остатъка от присъдата си в Либия.

Ето какво каза ген. Аспарухов по отношение на предстоящата визита на американския президент Джордж Буш в София:

Аз зная, че когато заговаряме за такива високопоставени визити в София, винаги си задаваме и въпроса как можем да осребрим, в добрия смисъл на думата, не го казвам в меркантилния смисъл, стойността на подобни визити? И ви питам трябва ли България да поиска нещо в замяна на изключително сериозната и постоянна подкрепа, която София даваше на Вашингтон през последните години, най вече в борбата с тероризма, най-вече след 11 септември 2001 година.

България даде с цената на много сериозни обществени сътресения и обществени недоволства, ако щете, сериозна подкрепа на онова, което искаше от нас НАТО, и в частност Съединените щати. Ние се ангажирахме ясно и категорично в Ирак, независимо от различията в позициите на различните политически партии у нас, ние се ангажирахме ясно и категорично и в Афганистан, ние се ангажирахме ясно и категорично и в Косово, така че ние няма да искаме нещо, което не е постижимо и което не ни се полага, ако щете, колкото и меркантилно, както казахте, да звучи. Но нека не забравяме, че Ирак има дълг към България, който е натрупан през годините и който е възлиза вече на около 1,5 млрд. долари и това е достатъчно основание, изпълнявайки нашите ангажименти конкретно и последователно, без всякакви отклонения, ние да поставим този въпрос, има хиляди начини може да бъде решен. Америка със своята позиция, със своята сила и със своя инструментариум винаги може да намери решение на този въпрос. Остава нашите политици в лицето на президента и премиера ясно и категорично да поставят въпроса в този смисъл. Защото в България има социално напрежение поради бедността, поради икономическите трудности и ние не искаме нищо повече от това, което ни се полага и вече години наред този дълг не се изплаща. Ние можем да искаме съвсем ясно и категорично облекчение, независимо, че сме със статута на най-облагодетелствана нация в отношенията с Америка, и редица други облекчения, които са добре известни и могат да бъдат поставени.

Нека не забравяме обаче че всеки иск от президента на Америка нещо, което счита че му се полага или че може да бъде постигнато. Ние трябва да бъдем кратки в исканията си, но много ясни и дай Боже да бъдат дадени.