/ БГНЕС
Трети ден протестиращи искат оставката на кабинета
98866
Трети ден протестиращи искат оставката на кабинета
  • Трети ден протестиращи искат оставката на кабинета
Трийсетина души събра третият антиправителствен протест, организиран от българи в чужбина, който се проведе днес в столицата. Демонстрацията премина под надслов "Оставка, съд и смяна на системата", а участниците в нея за пореден път поискаха страната ни да се управлява по швейцарски модел - всеки на ръководен пост да бъде избиран пряко.
 
"Ние даваме думата на всеки от вас, понеже сме свободна платформа. Но нека не забравяме за какво сме се събрали - да поискаме оставката на мафиотското правителство. Оставка! Оставка!", викаха протестиращите.

Протест пред парламента поиска оставка на правителството (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Инициатори на демонстрацията са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник" и Росен Миленов. Сред основните действащи лица в проявата отново бе и националистът Йоло Денев: "Първия ден някои казаха, че няма да идват, защото нямало да има ефект. Моля ви се, с ръка на сърцето, запомнете думите ми. Аз съм събрал подписи за референдум. Събирам три месеца, внасям ги в парламента, те проучват ЕГН и нищо - с години стоят там. Подиграват се, нищо не става, губим време".
 
"Тук сме до довечера, чакаме ви. Знам, че някъде там ме слушат поне 800 човека на Live, някъде там си дремят, дремят си", каза друг протестиращ, предаващ на живо през Facebook.

Пореден антиправителствен протест се проведе пред парламента
 
Двете основни искания на демонстрантите са за оставка на целия кабинет и промяна на политическия модел чрез свикване на Велико народно събрание. Протестът е планиран като безсрочен, а още в неделя участниците в него заявиха, че ще са на жълтите павета всеки ден до правителствена оставка.
 
Полицейското присъствие в района бе видимо засилено, десетки коли на жандармерията охраняваха сградата на Парламента.