Какво мотивира гражданите да гласуват на втория тур?
Социологическа агенция "Тренд" изнесе данни от exit poll за избирателната активност в някои от областните градове, които избират кметове на балотаж в неделя. Цифрите представи социологът Димитър Ганев в ефира на "Неделята на NOVA".

Ето колко от имащите право на глас са отишли до урните:  

София - 26,3%
Пловдив – 20,9%
Варна – 19,3%
Плевен – 27,3% 
Русе – 25,7%

„Тази кампания за пореден път мина без истинско политическо състезание, без истински интерес от страна на избирателите към нея”. Това коментира политологът Христо Панчугов.

„Наблюдавайки изборите в София и всички борци против статуквото, може би нямаше да се окажат в ситуация, в която да призовават да се избира по-малкото зло, ако просто бяха направили някакви елементарни неща, като например да извадят начините на гласуване в Общинския съвет през изминалите години”, коментира Панчугов.

Избори в три Българии: Съвременница на Ньойския договор за политиката днес (ВИДЕО)
 

„На първия тур има повече кандидати от различни партии и повече хора припознават различни кандидати като свои”, обясни Ганев. По думите му е възможно обръщане на вота и кандидатът, който е бил първи на първи тур да изостане спрямо втория.

„Възможни са обръщания, особено там където разликата между двамата на балотажа е по-малка. Достатъчно ясно е обаче, че кандидатът, който на първи тур е бил първи, има мощно предимство откъм гласове. Второто нещо е, че когато един кандидат е първи на първи тур, има предимство като психофон”, коментира Ганев.


 
NOVA