Таков заплашвал лекари в „Пирогов” с уволнение
Таков заплашвал лекари в „Пирогов” с уволнение / Снимка: Sofia Photo Agency
Емил Таков, новоназначен член на Съвета на директорите на "Пирогов" е заплашвал протестиращи лекари с уволнение. Това заяви д-р Светлозар Сердовски, говорител на Стачния комитет на лечебното заведение.

Заплахата е била отправена тази сутрин към доц. Стефан Миланов, завеждащ Клиниката по спешни вътрешни болести и доц. Йордан Трайков, ръководител на научния отдел, уточни д-р Сердовски. По думите му двамата са били извикани от доц. Таков, който им е казал, че ако в понеделник има протестиращи пред сградата на "Пирогов", също ще бъдат уволнени.

Със заповед, издадена от директора на лечебното заведение доц. Спас Спасков, се изисква ние да предоставим списъци с имената на подкрепящите протеста, които са над 1600 души, работещи в "Пирогов", допълни той. Д-р Сердовски определи това като "натиск" над протестиращите лекари, медицински сестри и санитари в лечебното заведение.

Очаква се по-късно следобед протестиращите да внесат в писмен вид в Министерството на здравеопазването аргументите си за настояването им да се смени Съветът на директорите и директорът на "Пирогов". Според д-р Сердовски протестиращите медици са направили компромис чрез отлагането на ефективната стачка с един ден и сега е редно министерството също да направи компромис, приемайки оставката на целия Съвет на директорите и директора.

На закрито заседание на Министерския съвет е бил обсъден и доклад от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски за положението в Многопрофилната болница за активно лечение и спешна хирургия "Пирогов" и заплахите за ефективна стачка през следващата седмица. В хода на обсъждането е било посочено, че за последните две години правителството е покрило просрочени задължения на "Пирогов" за около 23 млн. лева.

Освен това, Министерството на здравеопазването неколкократно е предлагало на Съвета на директорите медицинското заведение да бъде преструктурирано, но тези опити са се натъкнали на съпротива. Предвид факта, че към "Пирогов" се отправят около 25 процента от спешните случаи в столицата, правителството възложи на министъра на здравеопазването при ефективна стачка да осигури насочването на тези случаи към останалите лечебни заведения в София.