Тачева: Трябва регламент за ползването на телефонни разпечатки
Тачева: Трябва регламент за ползването на телефонни разпечатки / cнимкa: Sofia Photo Agency
Министърът на правосъдието Миглена Тачева смята, че е нужен ясен регламент на използването на разпечатки от телефонни разговори за нуждите на специалните служби. По думите й такъв регламент не е предвиден в промените в Закона за използване на специалните разузнавателни средства, които след две седмици ще бъдат внесени за разглеждане в Министерски съвет. Дотогава според Тачева трябва да бъдат обсъдени и предложени такива текстове.

Последващият контрол на прилагането на СРС-та да бъде изпълняван от правосъдния министър, главния съдебен инспектор и съдия от Върховния касационен съд, предвиждат измененията. Парламентарният контрол ще бъде поверен на отделна комисия в Народното събрание.

Пред депутатите от комисията „Европейски въпроси" министър Тачева каза, че ведомството изпитва затруднения при изработването на критериите за съставянето на черен списък с фирми, при които има съмнения за злоупотреби с евросредствата. Такъв списък по думите й имало само в Германия. Правосъдният министър съобщи още, че се готви нова стратегия за съдебната власт.

В проекта за промени в Закона за специалните разузнавателни средства предвижда ли се регламентация на боравенето с телефонни разпечатки?

Не, към този момент не сме предвидили това, но вероятно ще бъде предвидено. Трябва да има някакъв регламент, защото иначе се натъкваме на това, аз днес да взема разпечатка от вашия телефон и виждайки с кого говорите, да започна да слушам някого. Така както се оказа от днешните публикации на двама депутати.

Остава ли идеята подслушването да премине изцяло на ваше подчинение?

Специалните разузнавателни средства не са само подслушването, те са 6-7 вида. Идеята е последващият контрол. Ако оставим на министъра на вътрешните работи да дава разпореждането за прилагането – то, разбира се, че трябва да има друг независим контрол извън парламентарния контрол. Затова предлагаме това да бъде тази тричленка.