Съдът потвърди присъдите за аварията в Кремиковци
Съдът потвърди присъдите за аварията в Кремиковци / netinfo

Софийски апелативен съд потвърди присъдите по делото за аварията в металургичния комбинат „Кремиковци”. На 10 януари 2004 година при изтичане на газ загинаха трима души и пострадаха 22 души. От шестимата подсъдими двама получават условни присъди, един е осъден на глоба и трима са оправдани.

Трима от подсъдимите са признати и на втора съдебна инстанция за виновни за причиняване на тежка телесна повреда и смърт поради немарливо изпълнение на задълженията.

Николай Савов - началник на производство "Водоенергийно" в комбината, е признат за виновен и остава с административно наказание “глоба” от 2000 лв. Димитър Блажев, газовчик на газочистка в “Доменно производство“, и началникът на смяна в доменното производство Валентин Кубадинов получиха 3 г. лишаване от свобода “условно“ с пет години изпитателен срок. Те ще платят и по 1000 лв. глоба заради аварията.

Христо Александров - началник на ГСС, Иван Нешков - началник на група за пожарогасене и Ивайло Стоев - старши газоспасител, са признати за невинни и са оправдани и на втора инстанция.

Аварията в „Кремиковци“ беше предизвикана от изтичане на "коксов газ" от първа доменна пещ, който прониква в тръбопрово, ремонтиран от група работници. Този газ е силно токсичен и при вдишване поразява белите дробове, главния мозък, черния дроб и куп други органи.