/ БГНЕС
Срещу гаранция от 100 000 лв. специализираният съд освободи Иван Тодоров от ареста.

Според магистратите не е налице опасност той да се укрие, да повлияе на разследването или да извърши друго престъпление. Съдът не е съгласен и с доводите на прокуратурата, че има обосновано предположение за извършено престъпление от страна на Тодоров.

Спецпрокуратурата: Има достатъчно доказателства за кибертероризъм, извършван от "ТАД Груп"

По-рано Специализираната прокуратура съобщи, че разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата.

Според адвоката на "ТАД Груп" всичко, което се прави в момента са спекулации

От Спецпрокуратурата казаха още, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице.

По делото срещу „ТАД Груп“ няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни. Това заяви адвокатът на Тодоров Ина Лулчева.

Шефът на „ТАД Груп” – разследван за киберпрестъпления и преди

Собственикът на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров, неговият служител Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата бяха обвинени за хакерската атака срещу базата данни на НАП.

Решението подлежи на жалба или протест пред апелативния съд.