/ БГНЕС
Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за убийството в „Банишора “
100362
Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за убийството в „Банишора “
Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за убийството в „Банишора “
  • Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за убийството в „Банишора “
  • Съдът остави в ареста мъжа, обвинен за убийството в „Банишора “
Съдът остави в ареста Васил Василев, арестуван за убийството на приятелката си Калина. По делото са разпитани близките на жертвата, направени са и експертизи по делото.

Обвиненият за убийството в „Банишора“ се разплака в съда (ВИДЕО)
 
Oт заключението на съдебните медици става ясно, че Василев не страда от психично заболяване и интелектуалното му развитие е в границите. Няма данни за злоупотреба или зависимост към алкохол и дрога, обясни прокурор Иван Тасков: 
 
„Той в момента е вменяем и преди момента е вменяем. Дал е обяснения пред докторите, които са го освидетелствали и е давал първоначални обяснения пред органите на МВР.“
 
„Спомня си факта, че са били двамата заедно, факта, че е била романтична вечерята. Наистина има спор за едни СМС-и и оттам нататък той знае какво е направил...Той казва, че не си спомня. Но и ние, и докторите, психиатрите, казваме, че това е защитна версия. Сигурни сме, че всичко си спомня“, коментира Иван Тасков.
 
„Според мен той е изпаднал в шок като е осъзнал какво е направил и след това вече наистина се е обадил на баща си“, заяви той.

Убийство на млада жена в столичния квартал „Банишора“
 
Според адвоката на обвиняемия - Христо Чолаков, клиентът му не бива да е задържан в тежките условия на ареста:
 
„Искахме изменение, да не се взема най-тежката мярка за процесуална принуда, а именно задържане под стража. Считаме, че една като домашен арест би въздействала по същия начин на това младо момче, 23-годишно, вместо да лежи при условия, вие знаете какви бяха и при кметицата на „Младост“, нечовешки за едно младо момче в един арест с още други трима-четирима криминално проявени. Знаете докъде може да доведе психиката на едно такова, а именно лабилно в известна степен, момче“, заяви той.
 
„За мен също ще е интересно да разбера какво е станало въпросната вечер, тъй като, както той самият ми заяви, вечерта от 23.50, както е по обвинението, до обяда на следващия ден, в 13 часа, му се губи цялото това време. Имали са по-бурна връзка, няма да влизам в подробности по отношение на техния сексуален живот, но били са в разбирателство. Родителите на момичето дори са очаквали тази връзка да продължи в бъдеще, били са сгодени, разговаряли са и за бъдеща евентуална сватба, живеели са в апартамента на момичето. Именно по нейна инициатива са заживели заедно. Той е напуснал дома, в който е живял с родителите си, а преди това е имал известен период, в който е живеел под наем“, обясни адвокат Чолаков.
 
Аргументите на съда са, че има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, както и риск да се укрие. Решението не е окончателно и може да се обжалва. Ако има обжалване, то ще е на 24 януари.