Съдии, прокурори и следователи срещу орязването на парите им
Съдии, прокурори и следователи срещу орязването на парите им / netinfo

Протестна декларация изпрати до Дарик Росен Димов, адресирана до президента на Република България, до председателя на Народното събрание на Република България, до министър-председателя на Република България, до Висшия съдебен съвет и до председателя на бюджетната комисия при Народното събрание.

Декларацията от Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите в и Камарата на следователите в Република България гласи следното:

„С изненада научихме от публикация в авторитетния български ежедневник вестник „Труд” от 06 декември 2006 година за предложена промяна чрез Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет в Закона за съдебната власт, с която се намалява наполовина процентът на допълнителното възнаграждение за прослужено време на всички магистрати и съдебни служители. Тази поправка, предложена от Бюджетната комисия, е била приета без всякаква обществена дискусия, по един доста тайнствен начин. При опита ни да се запознаем с възникването и движението на това предложение, ние не констатирахме нито един депутат, който да е застанал със своето име зад нея. Реално, крайният резултат, ако тя бъде приета, ще бъде намаляване на трудовото възнаграждение на всички магистрати и съдебни служители в Република България, без каквато и да е обосновка и публичност. И това се извършва на фона на цитираното от заместник-министъра на финансите намерение на държавата да увеличи този процент за другите държавни служители, както и запазването му в други министерства.

Подобно намаляване на трудовото възнаграждение противоречи на принципите на Конституцията и трудовото право, и не е познато и прилагано в най-новата история на страната ни. В годините на тази история между законодателната и съдебната власт често са прехвърчали искри на взаимни обвинения за извършената от тях работа, макар че, и двете власти трябва да работят за благото на държавата. Сега, когато сме на прага на Европейския съюз, и взаимоотношенията ни все повече се подобряват, един подобен силов подход без правен аналог до момента, и приет по този начин, е просто необясним. Не искаме да вярваме, че в България има държавни структури, които са заинтересовани от демотивиране на работещите в съдебната система в изпълнението на техните служебни задължения, но реално точно това ще се получи. Нашите членове нямат възможност и не желаят да стачкуват, и да не изпълняват службата си. Нашата професия е призвание и дълг, ние нямаме право да не я изпълняваме, тъй като от това ще страдат гражданите на страната.

Това, което искаме е, да не бъдат унижавани на работещите в съдебната система, и то в момент, когато тя работи все по-добре и ние всички желаем да оставим в миналото нашите недостатъци. Една от препоръките на експертите на Европейския съюз е, определянето на адекватно възнаграждение на работещите в съдебната система, с цел не само признаване на труда им, но и като антикорупционна преграда. Добре съзнаваме възможностите на държавата и не бихме искали да правим самоцелни сравнения с възнагражденията на работещите в другите съдебни системи - членки на Европейския съюз или да получаваме неадекватни възнаграждения с останалите държавни служители. Тенденцията трябва да е към запазване и увеличаване на достигнатите нива на заплащане на този труд, а не към намаляване. Дълбоко се притесняваме, че липсата на ясни и конкретни мотиви и цели при една подобна поправка, до голяма степен ще доведе до демотивация в работата на магистратите и съдебните служители.

Настоятелно молим, да не бъде допускана подобна поправка в Закона. Убедени сме, че като цяло, българските съдии, прокурори, следователи и съдебни служители не заслужават подобно отношение, и най-малко то е допустимо спрямо тези, които са натрупали най-дълъг професионален опит. Иска ни се да Ви припомним изключителния кадрови глад и отлив на съдебни кадри в първите 10 години от възстановяването на демократичното общество в България, когато много добри професионалисти преминаха в частния сектор единствено заради трудовите възнаграждения. Сега, когато тази тенденция е изживяна и съдебната система се стабилизира, не би трябвало точно Народното събрание да прави поредния злощастен експеримент с нея.

Уважаеми господа, разчитаме на вашата мъдрост и житейска зрялост, както и на желанието на всички народни представители да има стабилност и ред в Република България, което става само когато има една силна и добре мотивирана съдебна система”.

Декларацията е подписана от председателя на Съюза на съдиите в България Стоил Сотиров, председателя на Асоциацията на прокурорите Росен Димов, председателя на Камарата на следователите Румен Георгиев.