Съд, адвокати и прокуратура с различни документи по делото за радикалния ислям
Съд, адвокати и прокуратура с различни документи по делото за радикалния ислям / снимка: DarikNews.bg, архив
Обвиняемите по делото за радикален ислям в Пазарджик Али Ходжа и Мохамед Камбер
56960
Обвиняемите по делото за радикален ислям в Пазарджик Али Ходжа и Мохамед Камбер
Съд, адвокати и прокуратура с различни документи по делото за радикалния ислям
  • Обвиняемите по делото за радикален ислям в Пазарджик Али Ходжа и Мохамед Камбер
  • Съд, адвокати и прокуратура с различни документи по делото за радикалния ислям

Съществува несъответствие в материалите по делото за радикален ислям в Пазарджик, с които разполагат съдът, адвокатите и прокуратурата. Това стана ясно в рамките на днешното заседание по процеса. При разпита на свидетеля Мехмед Захиров, имам в Доспат, се оказва, че липсват част от неговите показания, дадени в досъдебната част на производството. Липсващата част е свързана с разпореждане от мюфтията на Смолян, свързана със забрана за извършване на погребения. Тук не стана ясно дали са визирани хора с български имена и забраната за погребения е била свързана с тях.

Един от свидетелите Тошо Недков заяви пред съда, че първият призован свидетел по делото - Муафак Аласад, който е сочен за директор на фондацията у нас, е купил мястото, на което е построена новата джамия в Пазарджик „Абу Бекир”, в която се твърди, че проповядва салафизъм. Преди ден съдът отложи разпита на Аласад, защото същият поиска преводач.

Пред съда няколко пъти прокурорът по делото Нели Попова поиска прочитане на показания, дадени в досъдебната фаза, тъй като обвинението откри противоречия при още трима свидетели. Несъответствията са свързани с това, че пред следователя те са казали, че в проповедите си Ахмед Ахмед е твърдял, че само салафитите са истински мюсюлмани и това е създавало напрежение между хората. Същите свидетели в съдебната зала бяха категорични, че не знаят за такова нещо.

Съдът изслуша и последните явни свидетели по делото. Две от свидетелките, застанали пред съда, Лидия Щерева и Людмила Борисова се явиха в залата с бурки, а едната от тях застана пред съдебния състав и с покрито лице. Те категорично обявиха, че не знаят български език, но добре разбират и ползват турски, на който сами са се научили. И двете жени заявиха, че преди година и половина са получили „просветление” и са решили да се обличат по този начин. Свидетелките уточниха, че в ромската махала в Пазарджик работят два магазина, от които се купуват тези характерни облекла, като единият от тях е собственост на Ахмед Ахмед, който е основен обвиняем в процеса.

В следобедните часове започнаха разпитите на защитените свидетели по делото за радикален ислям. Пазарджишкият окръжен съд се оттегли за разпит на таен свидетел с идентификационен номер 003 по делото за проповядване на радикален ислям. След като приключи разпита ще бъде прочетен протоколът от него пред обвиняемите и всички, които присъстват в съдебната зала. Съдът не уважи искането на защитниците, свидетелят да не бъде разпитван, защото е служител на ДАНС и постанови, че няма законова пречка за разпита на свидетеля.

Сред свидетелите в процеса бе и директорът на училището в Сърница Фатме Куртова, която е присъствала на беседи и дискусии със Саид Мутлу. Кутрова посочи, че върху нея не е оказван натиск да подмени светското си облекло, но когато влиза в джамията, е със забрадка.

По делото вече са разпитани и двама журналисти.