Събитията във ВСС притесняват президента
Събитията във ВСС притесняват президента / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е силно притеснен от случилото се във ВСС и изрази надежда, че във ВСС добрите принципи на управление, на отговорно взимане на решения и на устойчивост в решенията ще бъдат спазвани, и то пред очите на целия народ. Това държавният глава коментира в отговор на въпрос на пресконференцията за четвъртата година от мандата си.

Бойко Борисов отрече да има пръст в кадрови промени във ВСС

По повод на смяната на представляващия ВСС Росен Плевнелиев изтъкна, че начинът, по който беше направена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС и не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те.

"Заради тези принципи, които очевидно пред всички нас като граждани вчера бяха грубо погазени", каза президентът.

"Гражданите са жадни за справедливост. Очакваме от "правителството на съдебната власт" да бъде двигател на съдебната реформа. Кой друг, ако членовете на ВСС не зададат ценностите в съдебната система", посочи Росен Плевнелиев.

"Като гражданин, който има отношение към държавата и който се надява, че точно ВСС ще даде пример за принципна позиция и за устойчивост на решенията, съм разочарован от това, което видяхме", коментира още той.

Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на ВСС

Президентът заяви, че се намираме във важен момент, в който е наложително всички отговорни институции, включително и от съдебната система, да се съсредоточат максимално за приемане на важни закони и правила върху "реформата на реформите" - тази в съдебната власт. Същевременно по думите му демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има, или да няма съдебна реформа, и ако я има, кой ще има тежката дума по нея и във ВСС.

"Алтернативите са две - задкулисното взимане на решения и не само по един конкретен случай, но и по цялата реформа, или принципни, публични, добре обосновани тези и дебати за това кое е добре и кое лошо в българската съдебна система", заяви държавният глава.