Свободните места в гробищата свършват в големите градове
Свободните места в гробищата свършват в големите градове / снимка: БГНЕС, архив

Свободните места за гробове свършват в големите градове на страната, пише „Монитор". За проблема алармираха представители на траурните агенции. По тази причина общинските управи спешно търсят алтернативни терени за решаване на проблема.

Най-тежко е положението в пет областни града.

В София в момента свободни места има само в „Бакърена фабрика", докато в „Малашевци" те ще свършат след около два месеца. Като изход общината обособи ново гробище, което се намира в местността Полето край Банкя. То е с площ около 50 дка. Статистиката сочи, че на 1 декар площ се събират 200 гроба. Така 50-те дка ще осигурят над 10 000 нови места. Идеята е гробището в Банкя да е временно решение, докато общината успее да разшири с още 87,8 дка Софийските централни гробища със съседен имот. Той е обезпечение по заем и сега е собственост на банка. Теренът ще осигури площ за поне още 10 години и ще стигне за 17 000 стандартни гроба и 15 000 урни.

В Пловдив също свършват местата в траурните паркове. На ден в областния център умират между 9 и 12 души, което прави въпросът с погребенията наболял. Централните гробища в Пловдив на бул. „Княгиня Мария Луиза" няма накъде да се разширяват. Ситуацията за Драгановите гробища в район „Южен" е същата. Единственото изключение са Рогошките гробища на бул. „Рогошко шосе", но там пък имотите са частни и за нови гробни места общината трябва да отчуждава земя. Идеята на пловдивските общинари е да отпадне ползването на гробове за вечни времена. Това означава, че ако никой от наследниците не потърси гроба за определен брой години - например между 20 и 40, мястото да бъде предоставено за полагане на друг покойник.

Такъв проблем имало и в Бургас. Капацитетът на Гробищен парк в комплекс „Изгрев" е изчерпан. Още от миналата година се обсъжда възможността в града да бъде построен още един. В Бургас годишно се извършват между 2000 и 2200 погребения. При запазване на тези темпове предвиденото разширение на парка ще обезпечи тази дейност за около година, тъй като в Бургас се погребват и покойниците от жк „Меден рудник", кварталите Крайморие и Горно Езерово. Общината е провела процедура по разширението и отчуждаване на терени - частна собственост, в най-големия жилищен комплекс на града „Меден рудник".

Общинската фирма „Обреди" работи по изграждането на електронен регистър за оптимизиране на все по-недостигащите през последните години гробни места и във Варна, коментира зам.-управителят на фирмата Стефан Вътов. Капацитетът на Централните гробища във Варна отдавна е запълнен, като фирмата е усвоила и разчистила терен със стари складове, които общината ще ползва за по-специални погребения. Данните сочат, че свободните места са около 2%, което не дава перспектива.

Община Варна ще търси нови 80 дка парцели за разширението на Гробищен парк „Запад" край село Тополи, чийто капацитет се изчерпва до декември. Това ще наложи пренасочване на погребенията към новосъздадените гробищни паркове „Виница 2" и „Аспарухово 2" в района на Кантара.

В действащия от 1974 г. гробищен парк в Стара Загора свободните места са едва 6. Пресмятанията на служителите показват, че ако се запази тенденцията от последните години, общината ще трябва да вземе спешни мерки за отчуждаване или откупуване на терени. Последното разширение е отпреди 4 години, тогава то глътнало 200 000 лв.