Свинаров: Петков да поеме отговорност за скандала в МВР
Свинаров: Петков да поеме отговорност за скандала в МВР / cнимкa: Sofia Photo Agency

„Нещата, свързани със скандала в МВР, не опират до това дали министър Румен Петков е виновен или не. От политическа гледна точка той трябва да поеме отговорност за това, което се случва и това, което не се случва в министерството, което ръководи.” Това каза в предаването „Пропаганда” на Дарик бившият председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров. Според него, няма как да се извършат проверките в МВР, ако министърът на бъде отстранен. „Не могат да се вършат проверки, когато този министър ръководи министерството, в което се извършват те”, отбеляза Свинаров. Големият проблем е поемането на политическа отговорност на ниво правителство.

Свинаров сподели, че докато е бил председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента, не е имал усещането, че Румен Петков управлява процесите. „Но е възможно да не разполагам с цялата информация”, отбеляза той.

Засега коалиционните партньори не излизат с позиция, но на дебатите по вота на недоверие трябва да се изясни случващото се в МВР и българският народ да го научи.Докладът на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред няма да бъде доклад, който ще реши проблем, по-скоро ще начертае възможностите за това, каза още Свинаров. С него само показваме криминалните проблеми, не обвиняваме, допълни той.

Бившият министър припомни случаят “Терем” по времето на кабинета “Сакскобургготски”, когато премиерът е решил да освободи двама заместник-министри и по този начин е понесъл политическата отговорност, подобно и на случая с Румен Овчаров от настоящото правителство. В момента се прави политически опит да си помислим, че има очистващи процеси в МВР, но не съм убеден, че такова нещо са случва, подчерта Свинаров и добави, че не смята за достатъчно отстраняването на Валентин Петров от поста главен секретар на МВР.

В студиото на Дарик Свинаров коментира още, че в повечето европейски държави, нито Румен Петков, щеше да е на поста си, нито Владимир Кузов, щеше да е в парламента.

Повече чуйте във втория прикачен файл 

Целия разговор с Николай Свинаров може да учете в прикачения звуков файл