Леопард от зоологическата градина в Стара Загора избяга за няколко часа от клетката си, в която живее с още едно животно от същия вид, потвърдиха и от парка. 

Първоначално бе съобщено, че леопардите са два, но след това коригираха информацията. 

Инцидентът стана около 10:30 ч. тази сутрин.

Посетителите на зоологическата градина бяха изведени незабавно. Животното бе заловено след кратко издирване. 

"Днес – 18 юни 2023 г., в 10.30 ч. е установено, че леопардът Данте е напуснал клетката си в резултат на нехайно отношение на служители на Зоопарка по време на хранене на животното. В тази връзка на отговорните служители ще бъдат наложени наказания според Закона за административните нарушения и наказания и Кодекса на труда. Напусналият своето местообитание в Зоопарка леопард своевременно е локализиран, упоен и прибран в клетката. Животното не е пострадало", посочиха от зоопарка в града. 

„Не е имало опасност за хората. Животното е заловено и прибрано в клетката му. След като получих сигнал от служител, веднага създадох организация. Уведомих директора на областна дирекция на МВР и началника на обществения ред. Посетителите бяха изведени навън и затворихме вратите на зоологическата градина”, заяви директорът на зоопарка доктор Ивелина Илиева.

По думите ѝ, след като е било локализирано, животното е било упоено от ветеринарен лекар.

„Леопардът през цялото време е бил около клетката си. Излязъл е от нея, но е бил в района ѝ”, уточни тя.

"Днес оставаме затворени за посетители. Благодарим за разбирането и ви очакваме утре", допълниха от парка. 

зоопарк Стара Загора, БТА, nova.bg, БГНЕС