/ Thinkstock/Getty Images
Децата, които до 18:00 ч. не са взети от занималня, ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР. Това е решил Педагогическият съвет на столичното 39-то училище „Петър Динеков“. Снимка на съобщението беше разпространена в социалните мрежи и предизвика най-вече гневни коментари, но също и реакции в защитата на учителите, които не могат да си тръгнат от работа заради оставащи до късно деца. Директорката на учебното заведение Евелина Китова бе потърсена, за да поясни с какви аргументи е взето това решение, но тя не отговори на нито едно от позвъняванията, а от ръководството на 39-то училище заявиха, че дали ще говорят, е въпрос на желание.
 
По решение на педагогическия съвет от 4 декември 2018 г., децата от занималня, които не са взети до 18:00 ч. ще бъдат отвеждани в 7 РУ на МВР, гласи съобщение на столичното 39 училище „Петър Динеков“.
 
Снимка на въпросното съобщение беше разпространена във Фейсбук и предизвика бурни реакции.
 
Малки арестанти, поне ще са на топло, може и направо в затвора да ги вкарват“ - това са част от гневните коментари, предизвикани от решението.
 
Има и такива в подкрепа на учителите: „Учителите също са хора и имат семейства, ангажименти, планове!“
 
Мярката е взета, заради децата, за които е вредно да остават толкова дълго в училище, тя е крайна и е за да сплаши родителите, които системно закъсняват, обясни за Дарик началникът на регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.
 
„Говорихме с колегите, че това тяхно решение е малко крайно. Те го обясниха с желанието си да дисциплинират комуникацията с част от родителите. Наистина в интерес и защита на правата на децата. Силно се надявам, че тази малко крайна и рестриктивна мярка определено е предизвикала вниманието на родителите, за да може да не се стига до решения, които в никакъв случай не са в интерес на детето. В последно време е станала за някои родители системна практиката да не се взимат децата навреме. Все пак не е от всички. Колегите увериха, че са достатъчно толерантни към родители, на които се случва по една или друга причина да закъснеят. Но те са били разтревожени от обстоятелството, че в последни дни не са установявали контакт с родителите на такива деца, което вече е тревожно и наистина в такива моменти дежурният учител трябва да има алтернатива и да знае как да постъпи“, каза Кастрева.
 
От МВР коментираха за Дарик, че до момента не е установена такава практика с отвеждане на деца в районните управления.
 
От там са категорични, че не са уведомени и не са в течение с въпросното решение на педагогическия съвет на столичното 39 училище.