/ Георги Димитров
Кметът на София Йорданка Фандъкова е внесла доклад в Столичния общински съвет за концесия за строителство на балнео и спа център, който включва сградата на минералната баня в Банкя и предстоящия за проектиране и строителство голям подземен басейн там. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова, която заедно със своя колега Симеон Колев и с кмета на Банкя Рангел Марков посетиха банята в Банкя. „Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лв., включително за строителството на подземен басейн с дължина 25 метра, озеленен покрив, както и малка светла част на покрива, малък детски басейн и джакузи. Концесията ще бъде със срок 20 години, а минималната концесионна такса на година - 220 хил. лева. Силно се надяваме да има интерес към концесията. Най-важното за нас е, че имаме подкрепата на обществеността на Банкя. Всяка една стъпка е предварително представена и обсъдена с гражданите на Банкя, включително и преди да започне работа и комисията за подготвителни действия за бъдеща концесия, назначена от кмета Фандъкова“, посочи Стойкова.

„Заедно с кмета на Банкя представихме различните варианти за стопанисване и управление на банята, както и идеята за строителството на голям басейн. Гражданите категоричноподкрепиха идеята за строителство на голям басейн, защото именно този вариант дава възможност за ползване на минералната вода от повече хора“, посочи още общинският съветник.

Тя подчерта, че обществеността в Банкя е подкрепила и посоката, в която да се тръгне, а именно концесия за строителство. Бъдещият концесионер ще поеме както риска за строителството на големия басейн, така и риска за управление и стопанисване на балнео и спа комплекса. Стойкова обясни, че в документацията са заложени изисквания, които да гарантират качествени спа и балнеоуслуги. Заложени са и изисквания за преференции към ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение, посочи още тя.

Кметът на Банкя Рангел Марков припомни, че през 2007 г. банята в Банкя е била в изключително тежко, аварийно състояние„Днес сградата е реставрирана, а знакови елементи от фасадата са облагородени. Всички хора от района искат отново да посещават банята“, допълни районният кмет.

Общинският съветник Симеон Колев коментира, че същото трябва да се случи и с Централната минерална баня, за да може столичани и гостите на София да използват минералните блага на града.

Вижте цялата галерия на Банята в Банкя ТУК
Георги Димитров