Станишев: Санкции на ЕС могат да насърчат екстремистите
Станишев: Санкции на ЕС могат да насърчат екстремистите / снимка: Sofia Photo Agency

Ако наложи строги санкции на София заради неуспехите й в борбата с корупцията и организираната престъпност, Брюксел може да подкопае усилията на българското правителство и да насърчи политическите екстремисти, предупреди българският премиер Сергей Станишев в интервю за лондонския вестник "Файненшъл таймс".

"Спекулациите, че Европейската комисия ще ни накаже, за да ни даде за пример, ще навреди на процеса на реформи. Силно негативен политически доклад на Брюксел ще навреди на хората, които правят всичко възможно да извършат реформите", казва премиерът в интервюто, публикувано днес във ФТ.

Строги санкции на Брюксел ще насърчат политиците от опозицията, включително лидерите на националистическата партия „Атака”, които ще изиграят "политическо-икономическите си игри" и ще отстояват идеята, че отношението към България е като към второразряден член на Европейския съюз, казва премиерът, цитиран от БТА.

По силата на процедурата за мониторинг на реформите в България и Румъния, Европейската комисия може да наложи наказания, включително да предложи другите страни от ЕС да не признават решенията на съдилищата в България и Румъния. Но дипломати в ЕС поставят под въпрос ефикасността на подобни мерки, пише ФТ.

Премиерът приветства конструктивните критики на Брюксел, но иска да се прояви разбиране. "Нужно е време да се наложат новите европейски стандарти. Ако сравнявате България с Швеция, Холандия или Великобритания, ще видите, че има много проблеми. Но тези страни имат зад себе си стотици години демокрация и пазарна икономика. Ние имаме 20 години зад себе си, през които извършихме революция, не само в нашите институции и в икономиката, но и в нашия начин на мислене", казва Станишев. Той подчертава, че целта на правителството е да постигне дългосрочен напредък в процеса на реформите, а не само да изпълни краткосрочните изисквания на комисията и да издейства подновяване на изплащането на замразените предприсъединителни фондове.