Станишев: Гласуването за евровота няма да ни разклати!
Станишев: Гласуването за евровота няма да ни разклати! / netinfo

Премиерът Сергей Станишев отхвърли възможността управляващата коалиция да бъде разклатена след вчерашното гласуване в Народното събрание срещу възможността изселниците да участват в изборите за европейски депутати.

Трябва да се уреди принципът на гласуване на българите в чужбина за различните видове избори, смята Станишев. По повод вчерашното гласуване в парламента, при което опозицията беше подкрепена от депутатите от НДСВ, както и трима от левицата, премиерът коментира:

„Разбрах, че вчера са се появили нови кандидати неформално в парламента за участие в управлението на страната, но не смятам, че този казус ще разклати управлението и коалицията, защото това, което ни обединява, е много повече според мен от това, което ни разединява.

Според премиера проблем на различните партиите е опасението им от големия мобилизационен ресурс и политическото влияние на ДПС във властта.

Сигурно поне още десет години пенсионерите ще имат основание да протестират срещу това, че жизненият им стандарт е значително по-нисък от този на пенсионерите от старите страни-членки на Евросъюза, призна Станишев. Правителството щяло да прави всичко възможно за увеличаване на доходите, но според възможностите на бюджета, гарантирайки финансовата и макроикономическата стабилност.

Във връзка с протестите на таксиметровите шофьори, при които, според Станишев било неприемливо няколкостотин души да блокират столицата, премиерът бил поръчал анализ на действащия Закон за събранията, митингите и манифестациите, за да се прецени дали има необходимост от промени.