Настояваме да има компенсации заради цените  на електроенергията и природния газ. Искаме да има яснота и предвидимост. Това заяви председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов пред NOVA.

„Силно се надяваме да ни да дадат компенсации, за да можем да запазим цените на стоките ни и обществото да бъде предпазено от допълнителна инфлация”, каза още той.

КЕВР увеличи цената на газа за май

В петък КЕВР утвърди цената на природния газ. От 1 май синьото гориво ще струва 162,17 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

„Първоначално беше анонсирано, че вероятното увеличението ще бъде 35%, но трябва да се знае, че по наша информация, ако бяха запазени доставките от „Газпром” цената щеше да е 123 лв. Т.е. тези 162 лв. спрямо тези 123 лв. е 31-31% увеличение”, коментира Стаменов.

„Затова сега ние ще претендираме да имаме компенсация до цената на микса между Азербайджан и „Газпром”, която за май трябваше да бъде 123 лв.”, добави той.

И отправи критика към „Булгаргаз” за забяване в изчисляването на газовия микс за месец май, което, по думите на Стаменов, поставило предприятията в ситуация да работят „на сляпо”.

„Днес е 14 май. Според вас ние как можеше да знаем, че цената ще е 162 лева? Последната цена, която ни беше известна е 142 лева. Ние настояваме точно за това - да има яснота и предвидимост, а не да ни сервират поредно повишение на цените, без да сме го знаели 15 дни", каза Константин Стаменов.

Президентът Радев: Ценовата политика, която води „Булгаргаз“, е извън икономическата и управленската логика

Според него заради кризата с цените на природния газ както у нас, така и в Европа, темата за местен добив трябва да се постави на първо място. „Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България и ограниченията за конвенционален и шистов газ”, посочи председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни.
NOVA