Специализираните органи се оплакаха от недостиг на магистрати
Специализираните органи се оплакаха от недостиг на магистрати / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

На втория месец от началото на дейността си специализираните съдебни структури се оплакаха от много работа и малко хора.

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) например имал нужда от поне още трима съдии, защото изпада в невъзможност на гледа мерки за неотклонение и дела по същество. Оказва се, че половината от деветимата съдии са били прокурори, работели по някои от разследванията, които сега са в АСНС и не могат да влизат по мерки за неотклонение и дела с оглед безпристрастността. За това алармира председателят на спецсъда Даниела Росенова на среща с членове на Висшия съдебен съвет, съобщава списание „Правен свят”.

В момента в специализирания наказателен съд има три състава от по трима съдии. Според Даниела Росенова още един състав на първо време ще реши проблема. Председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев поиска допълнителни осем бройки за съдии. Ушев се мотивира, че само за месец са постъпили 143 дела, като 39 от тях са от общ характер. А в СНС работят едва девет съдии.

Също осем допълнителни бройки поиска и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Но той уточни, че не става дума за отпускане на нови бройки, за да се товари бюджетът, а за прехвърляне от други прокуратури, които, според Сарафов, сега били разтоварени, защото не разследвали дела срещу организираната престъпност.

Като стана дума за пари е уместно да се спомене и случка, която се разигра по време на посещението на членове на ВСС в спецсъда. Докато разглеждаха помещенията, членът на бюджетната комисия на съвета Вельо Велев забеляза една подробност, която бе пропусната от колегите му - в празни съдебни зали работят климатиците, настроени на 26 градуса. Велев възмутен направи забележка на администрацията да се спрат уредите, защото излишно се хабят бюджетни средства.

Иначе шефът на комисията по предложения и атестиране Георги Шопов обеща ВСС да направи всичко възможно спецорганите да работят при нормални условия. Но това щяло да стане след сериозен анализ на натовареността на магистратите в страната, който предстоял да бъде извършен. Всъщност още от началото на мандата си ВСС прави анализ на натовареността на съдиите.

Преди две години бе изготвен доклад, който обаче все още не е обсъден от членовете на съвета по същество. Така че въпросът с анализа на натовареността стои на дневен ред вече повече от четири години, без да се предприемат мерки за решаването му. Дори и днес Георги Шопов не даде конкретни срокове за решаването на проблемите с натовареността. Петър Стоянов само добави, че законът позволява магистрати да се преместват в равни по степен съдебни органи без конкурс.