Спас Панчев се оправда: Идеята за хипермаркетите бе само подхвърлена
Спас Панчев се оправда: Идеята за хипермаркетите бе само подхвърлена / снимка: БГНЕС, архив

Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев заяви, че идеята хипермаректите да не работят в събота и неделя е била само подхвърлена и не са имали намерение да я вкарват в закон. „Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси”, подчерта депутатът пред БНТ.

Във вторник в медиите се появи информация, че управляващите подготвят закондателни промени, с които да се забрани на големите търговски вериги да работят в събота и неделя, като така щял да се стимулира малкият бизнес.

Идеята беше посрещната обаче доста остро и се заговори, че напоследък се лансират предложения, хартактерни за епохата не на пазарната, а на плановата икономика.

Според Панчев думите му били извадени от контекст, а целта на готвените промени в закона била да се защити българския потребител, да се даде възможност българските продукти да влязат в големите търговски вериги, без прекупвачи.

"В последните четири години не се случи това, което очаквахме. Имаше идея за промяна в Закона за конкуренцията, която да защити българските производители, доставчици на големите вериги и българските потребители", заяви Панчев.

Той посочи резолюция на Европейския парламент от 2 февруари 2012 г. към Комисията по въпросите на конкуренцията, в която е записано, че в сектор "Търговия" трябва да бъдат разгледани по-специално предполагаемите злоупотреби с пазарната мощ от страна на доминиращи вериги.

ЕК излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги. Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите, заяви  председателят на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев и добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината. В Зелената книга се казва, че националните законодателства по тази тема не само не помагат, те дори вредят".