Социологът Андрей Райчев и политологът Евгений Дайнов коментираха изявлението на държавния глава Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори мандат на изборите наесен. „Плевнелиев е един изключително слаб президент, който назначи две много слаби служебни правителства с катастрофални премиери", заяви Райчев пред Нова телевизия.

Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

„Плевнелиев не е лош човек, но е изключително неподготвен за политиката. Появата му на този стол бе, за да го топли за Бойко Борисов. Позорна работа е, защото почнаха да го използват като някаква кукла на конци", коментира още Райчев.

Според него сега идеята е Плевнелиев е да заеме важен пост в Брюксел. „Ако Кристалина Георгиева се върне у нас като вицепремиер или премиер, той ще я смени като еврокомисар", смята Райчев.

Какви политически реакции предизвика решението на Плевнелиев?

„Безобразие е, че още нямаме кандидати за президентския пост. Чух, че президентът няма да се кандидатира за втори пореден мандат, а не, че въобще няма да се кандидатира. Може да прави политика в широкия смисъл на думата", каза политологът Евгений Дайнов.

Той прогнозира, че ако в края на юни ГЕРБ заявят кандидатурата си, то тя ще е паническа. Ако пък премиерът Борисов бъде номиниран за президентския пост, „това ще е напускане на кораба", категоричен е Дайнов.

Източник: Novanews.bg