Какви политически реакции предизвика решението на Плевнелиев?
Какви политически реакции предизвика решението на Плевнелиев? / БГНЕС

След като президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, не закъсняха и политическите реакции за решението му. Някои от депутатите отбелязаха, че то е логично, и изтъкнаха, че той няма необходимата подкрепа за втори мандат. Други пък смятат, че е постъпил достойно и уважават избора му.

Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

"Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат, причините в отказа му трябва търсим в ДСБ, които забиха нож в гърба му", коментира лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

И ДСБ имат вина за решението на Плевнелиев, смята Цветанов

Той напомни, че Плевнелиев е аргументирал своя ход с лични причини и когато се изтъкват лични причини, не бива да се коментира. Цветанов допълни, че от ГЕРБ оценяват високо направеното от Плевнелиев и напомни, че той е съставил две служебни правителства, подготвили предсрочни парламентарни избори. „Убеден съм, че президентът Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като възможност за втори мандат. Нека все пак да търсим донякъде възможната причина в единствените разрушители на дясното през годините на преход - ДСБ и в лицето на техния председател, и на всички членове на ДСБ, изказвали се през последните няколко дни", каза Цветанов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова Плевнелиев е разбрал, че няма нито обществена, нито политическа подкрепа за втори мандат. Тя определи това като логично решение и изтъкна, че Плевнелиев не е бил „човек за тази работа".

Нинова: Плевнелиев е разбирал, че няма подкрепа

„Изглежда е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа за втори мандат, а и той не беше за тази работа човек. Вместо да обединява, много често разделяше нацията, като вземаше позиция. Водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност. Това е социално най-нечувствителният президент. Нито веднъж не оспори закони, не наложи вето на закони, които отнемаха права. Това е здравната реформа, образователната реформа, пенсионната реформа", каза Нинова.
ДПС ще реши как да участва в президентските избори, когато те наближат, след анализ на ситуацията и след като в партията се запознаят с основните номинации.

Лидерът на новоучредената партия ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан допуска, че президентът Росен Плевнелиев е бил заставен да плати за откровените си анти-путиновски позиции.

Как Местан тълкува хода на Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат

Лидерът на АБВ Георги Първанов коментира изявлението на президента Плевнелиев, че няма да се кандидатира отново за президент като закономерен финал на един изключително слаб мандат.

Първанов: Изявлението на Плевнелиев е закономерен финал на слаб мандат

Междувременно от Реформаторския блок отново се скараха. Гражданският съвет на Реформаторския блок имал информация, че ГЕРБ участва в договорки за Ирина Бокова като кандидат-президент, съобщи в кулoарите на парламента депутатът Гроздан Караджов от гражданската квота на Блока.

Депутат от РБ очаква дребни пазарлъци за личността на бъдещия кандидат-президент

От ГЕРБ обаче бяха категорични, че никога не са обсъждали името на Бокова за кандидат за „Дондуков" 2.

Цветанов: Уморихме се да отговаряме на неверни твърдения, пуснати от ДСБ

Зеленогорски видя лъжа и интрига в твърдения на депутат от РБ

Народният представител от Реформаторския блок Найден Зеленогорски обвини колегата си Караджов в интригантстване.